Praagse burcht

Met een oppervlakte zo groot als zeven voetbalvelden is de Praagse Burcht het grootste middeleeuwse paleizencomplex ter wereld. De Praagse Burcht bestaat uit kerken, tuinen, steegjes en koninklijken residenties. Van oudsher is de Spaanse Burcht de zetel van het land. In de 9de eeuw liet prins Borivoj een houten fort bouwen, op de plek van de huidige burcht. Het was de zetel voor de Premslidendynastie. Later werd de Praagse Burcht het middelpunt van het Heilige Roomse Rijk. In de 16de eeuw werd de burcht herbouwd tot het huidige renaissancistische complex.

Tegenwoordig is de Praagse Burcht de residentie van de president van de Tsjechische Republiek. In de Praagse Burcht zijn exposities over de geschiedenis, kunst en historische figuren die met de burcht verbonden zijn.

In de Praagse Burcht bevinden zich het Oude Koninklijk Paleis. Dit paleis speelt een belangrijke rol in de Tsjechische geschiedenis. Het is de plek waar koningen werden gekroond, de Boheemse adel bijeen kwam en de inauguratie van de president plaatsvindt. In een van de vertrekken van het Oude Koninklijke Paleis, de Boheemse kanselarij, brak de Dertigjarige Oorlog tussen de Protestanten en Katholieken uit. Kijk hier voor excursies in Praag.

Oude Stadsplein

Het hart van Praag wordt gevormd door het Oude Stadsplein. Al vanaf de 11de eeuw worden hier markten gehouden. Tegenwoordig heeft de markt plaats gemaakt voor terrassen, muzikanten en dansgroepen. De paardenkoetsen staan klaar voor toeristen om een ritje door de oude binnenstad van Praag te maken.
Het Oude Stadsplein wordt omgrind door bijzondere gebouwen. In het oogspringende bouwwerken zijn het Rococo Paleis Kinsky, de gotische Tyn-kathedraal en de barokke St. Nicolaaskerk. In het 'huis met de stenenklok' is het Gemeentemuseum gevestigd, met wisselende exposities. Het stadhuis aan het Oude Stadsplein dateert uit 1338. Het jaar dat de Praagse burgemeester Jan van Luxemburg toestemming gaf tot de vorming van de stadsraad. Het Jan Hus-monument op het Oude Stadsplein is ter nagedachtenis aan de rector van de Universiteit van Praag. Hus was in een felle strijd verwikkeld met de kerk. Hij werd veroordeeld tot het ketterdom en belandde uiteindelijk op de brandstapel. Dit ontketende de Hussietenoorlog tussen Tsjechische rebellen en Rome. Jan Hus is nog altijd een nationale held in Tsjechië. De dag waarop Hus werd vermoord, zes juli, is een nationale feestdag.

Raadhuis Oude Stad en het Astronomisch uurwerk van Praag

Aan het Oude Stadsplein staat het Raadhuis Oude Stad. Aan de zuidelijke gevel van het Oude stad raadhuis, dat halverwege de 14de eeuw is gebouwd, is het Astronomische uurwerk van Praag te zien. Deze middeleeuwse astronomische klok bestaat uit drie onderdelen. In het midden zit de astronomische wijzerplaat. Deze geeft de tijd aan en de stand van de zon en de maan weer.

Het Astronomisch uurwerk van Praag geeft vijf tijden aan;
1. de plaatselijke tijd in Praag,
2. de ongelijke uren, dit is de tijd gemeten in een verdeling van 12 uren tussen zonsopgang en zonsondergang,
3. de Boheemse of Italiaanse uren; dit is de tijd gemeten in een verdeling van 24 uren en dit geeft aan hoelang de zon verwijderd is van het moment van zonsondergang,
4. de plaats van de zon in de zodiak of dierenriem,
5. de sterrentijd.

Het uurwerk bestaat uit drie onafhankelijk van elkaar draaiende schijven: in het midden zit een vaste schijf met daarom heen de zodiakring en de buitenrand. Het astronomische uurwerk van Praag heeft drie wijzers. Een wijzer met een hand, één met een zon en één wijzer met een ster.
Het tweede onderdeel van de klok is de Parade van de Apostelen. Ieder uur gaan twee deurtjes open en komt de parade naar buiten. Onderaan het uurwerk, het derde onderdeel, is een wijzerplaat met medaillons. Deze stellen de maanden voor en voor elke dag wordt de heilige aangeduid. Het onderste deel van de klok is begin 15de eeuw gebouwd. De Parade van Apostelen werd pas in 1895 toegevoegd, aan het astronomische uurwerk van Praag.

Het verhaal gaat dat de maker van het uurwerk, toen het af was, blind is gemaakt. Dit moest voorkomen dat hij het uurwerk ook nog ergens anders kon bouwen. Dit ter voorkoming van Volgens de legende werd de maker van het uurwerk in Praag, toen het klaar was, blind gemaakt opdat hij een dergelijk uurwerk niet meer zou kunnen bouwen voor een andere stad.

Wenceslasplein

Het beroemde Wenceslasplein ligt midden in de wijk Nové Mesto. Het is een van de belangrijkste pleinen van Praag. Op het Wenceslasplein hebben veel historische gebeurtenissen plaatsgevonden. Het is de plek voor demonstraties, feesten en andere openbare bijeenkomsten. Het plein dankt zijn naam aan St. Wenceslas, de patroonheilige van Bohemen. De blikvanger van het plein is het Nationale Museum van Praag. Eind 17de eeuw staat er een beeld St. Wenceslas op het plein. Het huidige Wenceslasstandbeeld is pas in 1912 neergezet. De in brons gegoten voorstelling van Wenceslas te paard, wordt omringd door beelden van andere Tsjechische heiligen.

Het Wenceslasplein staat symbool voor het Tsjechische verzet tegen het Communisme. In 1969 stak de 21-jarige student Jan Palach zichzelf in brand op het plein. Hij wilde zijn land wakker schudden en zich verzetten tegen de onderdrukking. Hij overleed aan zijn verwondingen. Tijdens zijn begrafenis verzamelden zich ruim 500.000 mensen in Praag. De politie greep hard in en veel volgelingen van Palach belandden in de gevangenis. Toen in 1989 de Fluwelen Revolutie uitbrak, werd het plein werd naar de student vernoemd. Dit onderstreept de betekenis van Palach's daad voor de Tsjechische vrijheidsstrijd. Op het Wenceslasplein wordt deze gebeurtenis nog ieder jaar herdacht. Het Wenceslasplein is vaak in het nieuws door de nachtelijk massaprotest tegen de regering die er plaatsvonden. Meer dan een miljoen mensen kwamen destijds bijeen op het plein.

Back to top