Musea in Praag

Een bezoek aan een van de vele musea van Praag is zeker de moeite waard. De bijzondere Nationale Galerie of het Communisme Museum zijn enkele voorbeelden van wat er in Praag aan musea te vinden is.

Nationale Galerie

De National Galerie in Praag (Národní galerie v Praze) is gevestigd in het Veletržnípaleis. De uitgebreide collectie bevat een groot aantal Tsjechische en Slowaakse schilderijen en sculpturen, waaronder werken van Gutfreund, Benes, Kupka, Fila en Bohumil Kubista. De Nationale Galerie heeft veel kunstwerken uit het Tsjechische kubisme. Opmerkelijke werken omvatten Don Quixote door Otto Gutfreund, Militaire Begrafenis van Vincenc Benes en een reeks schilderijen van František Kupka.

De internationale collectie omvat een groot aantal werken van kunstenaars als Picasso, Cezanne, Monet, Van Gogh, Rodin, Gauguin en Renoir. Ook is er werk van Schiele, Klimt en Munch en een aantal abstracte werk van Joan Miró te aanwezig. Veel van deze kunstwerken zijn donaties uit de collectie van kunsthistoricus en voormalig directeur van het museum Vincenc Kramar.

Het Communisme Museum

Tijdens het Communistische bewind werden meer dan 200.000 Tsjechen gearresteerd en zijn meer dan 320 mensen gedood die over de grens probeerden te vluchten. Deze donkere periode in de geschiedenis van Praag wordt in beeld gebracht in het Communisme Museum. Hier vertellen foto's, propaganda objecten en video's het verhaal van dit tijdperk dat eindigde met de Fluwelen Revolutie.

Franz Kafka Museum

Het Franz Kafka museum is gevestigd in het geboortehuis van de schrijver in Praag. Kafka wordt gezien als één van de belangrijkste Duitstalige schrijvers van de twintigste eeuw. Hij leefde van 1883 tot 1925 in Praag en in het museum is het Praag van Kafka te bewonderen. Brieven, werk en foto's van de schrijver geven een inkijk in zijn leven.

Back to top