Geschiedenis van Praag

De stad Praag ligt in het hart van Europa en is een van de populairste bestemmingen voor een stedentrip. Dit is geen wonder, want de Tsjechische hoofdstad combineert een bijzondere geschiedenis met architectonische hoogstandjes. Het uiterlijk van Praag is bepaald door haar eeuwenlange geschiedenis. De stad heeft zich ontwikkeld van Keltische nederzetting tot een bruisende miljoenenstad. Waar ook het communisme en de Fluwelen Revolutie haren sporen hebben nagelaten. Na de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije in 1993 wordt Praag de hoofdstad van de republiek Tsjechië.

De historische provincie Bohemen

Praag ligt in de historische provincie Bohemen, in het midden van westelijk Tsjechië. Net als veel andere belangrijke steden ligt Praag, aan een rivier, de Moldau (Vltava). De Moldau maakt in het noorden van de stad een grote bocht. Ten zuiden van deze bocht ligt het historische centrum van Praag, ingesloten door de kasteelheuvels Vyšehrad (in het zuiden) en Hradčany (in het noorden). De rest van Praag ligt op de andere heuvels rondom het Moldau dal, waarvan de PetÅ™ínheuvel met 327m de hoogste is. 

Stadscentrum van Praag als werelderfgoed

Het historische stadscentrum van Praag staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Praag wordt ook wel De Gouden Stad genoemd. Keizers, kunstenaars en verschillende geloofsgemeenschappen hebben hun stempel op de stad achtergelaten. Het centrum is een mengeling van prachtige architectuur. Gebouwen in gotische, renaissance, barok, neoklassieke, art nouveau en kubistische bouwstijl en in de oude binnenstad de middeleeuwse straten en steegjes. Daarbuiten zijn er de rivier, de parken, levendige bars en biertuinen, muziek clubs, musea en kunstgalerijen. Alle bezienswaardigheden in Praag zijn gemakkelijk te bereiken met uitgebreide netwerk van openbaar vervoer.

Back to top