Musea in Krakau

In Krakau zijn talloze musea met aandacht voor allerlei onderwerpen die het bezoeken waard zijn. Een kleine selectie uit het aanbod.

Czartoryski Museum

Een van de beroemdste en belangrijkste musea van Krakau is het Czartoryski Museum. Het Czartortyski bezit een van de interessantste kunstcollecties van Polen. In het museum is de kunstverzameling van de familie Czartoryski te bewonderen. Deze privécollectie stamt uit het eind van de 18e eeuw en bevat meesterwerken van Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse meesters. Topstukken uit de collectie zijn Dame met Hermelijn van Leonardo da Vinci en het Landschap met barmhartige Samaritaan van Rembrandt van Rijn.

Nationaal Museum

In het Nationaal Museum van Krakau is vooral aandacht voor Poolse kunst. Er zijn drie permanente exposities te zien. In deze collectie is aandacht voor toegepaste kunst, historische en krijgshistorische voorwerpen en een belangrijke collectie 20ste eeuwse schilderijen en beelden van met name Poolse kunstenaars.

MOCAK - Museum of Contemporary Art in Krakau

Dit museum voor moderne kunst bevindt zich op het terrein van de beroemde fabriek van Schindler. In het museum zijn naast een vaste collectie moderne kunst, wisselende tijdelijke tentoonstellingen te zien. Een bezoek aan dit museum is goed te combineren met een bezoek aan Schindler's fabriek.

Jozef Mehoffer Museum

Dit museum is gevestigd in het vroegere huis van glaskunstenaar en schilder Jozef Mehoffer. Hij was één van de belangrijkste kunstenaars van de Poolse art noveau. In het museum zijn gebrandschilderde ramen en voorwerpen van zijn hand te zien. Ook zijn er schilderijen en ander werk van Mehoffer te bezichtigen, zoals het Portret van de vrouw van de kunstenaar.

Galicia Joods Museum

De joodse inwoners van Krakau hebben een grote invloed gehad op de stad. Niet alleen is dit terug te zien in verschillende wijken en synagogen, maar ook in meerdere musea in Krakau. In het Galicia Joods Museum wordt aandacht besteed aan de Holocaust. Tevens zijn er exposities over de traditie en cultuur van de Joden in Galicia te zien.

Back to top