Kerken in Krakau

Krakau is van oudsher een katholiek bolwerk. De stad neemt een belangrijk religieuze plek in binnen Polen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Krakau een groot aantal kerken telt.

Mariakerk

De Mariakerk is een van de beroemdste kerken van Polen. De bouw van de indrukwekkende Mariakerk begon in 1355 en werd uiteindelijk pas begin 16de eeuw voltooid. Hierdoor is de kerk beïnvloed door verschillende bouwstijlen. Dit is zowel in het exterieur als het interieur van de Mariakerk terug te zien. Het interieur is rijk versierd met een mooie collectie gotische, renaissancistische en barokkunst te zien. Tijdens de renovatie eind 19de eeuw heeft Jan Matejko enkele muurschilderingen in de kerk gemaakt. Een van de meest bijzondere stukken van de kerk is het houten altaar van Wit Stowsz uit de 15de eeuw. De buitenkant van de kerk wordt gekenmerkt door twee opvallende torens van verschillende hoogte. De kleinere klokkentoren en de hogere uitkijktoren. Vanaf de hogere uitkijktoren klinkt elk uur de hejnal.

Wawel kathedraal

Op de Wawel heuvel bevindt zich de statige Wawel kathedraal. Deze kathedraal is het toneel geweest van kroningen van koningen en begrafenissen van de meest invloedrijke mensen uit Krakau en omstreken. De Wawel kathedraal heeft grotendeels een gotische structuur. Door de jaren heen zijn hier verschillende kapellen aangebouwd. De beroemdste hiervan is de Sigismund kapel. Deze staat bekend als de mooiste rennaisansisctische kapel ten noorden van de Alpen. Door de eeuwen heen is de kathedraal versiert door velen beroemde kunstenaars. Dit maakt een bezoek aan de Wawel kathedraal tot een reis door de Poolse kunstgeschiedenis.

St. Annakerk

De barokke gevel van de St. Annakerk is niet te missen. De St. Annakerk is een ontwerp van de Nederlandse architect Tylman van Gameren. De kerk is tussen 1689 en 1703 gebouwd. De decoraties is echter een stuk later voltooid. In de kerk zijn muurschilderingen van Karol en Innoncenti Monti te zien. Ook is er een prachtig hoogaltaar van Baldassare Fontana te vinden in de Mariakerk. Dit is versierd met schilderingen van St. Anna door Jerzy Eleuter Siemigonowksi.

St. Wojciech kerk

De St. Wojciech kerk, op de hoek van de grote markt, is een van de oudste stenen kerken van Polen. De kerk is bijna duizend jaar oud. De geschiedenis van St. Wojciech kerk gaat terug tot aan de vroege Middeleeuwen. De kerk is gebouwd in Pools Romaanse stijl. Later zijn barokke elementen aan de St. Wojciech kerk toegevoegd. De kerk is nog steeds in gebruik.

Back to top