Krakau

Krakau is een van de mooiste steden van Europa. Een stad vol historie met prachtige bezienswaardigheden. Dit in combinatie met de vriendelijke inwoners van Krakau, het klimaat, de sfeervolle hotels en de gunstige ligging van Krakau Airport maken deze stad tot een perfecte bestemming voor een stedentrip.

Het historische stadscentrum van Krakau is de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen. Belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden zijn hierdoor bewaard gebleven. In 2000 was Krakau Culturele hoofdstad van Europa. 

Krakau, een historische stad

Krakau ligt in het zuiden van Polen aan de rivier de Wisla. Het is een van de oudste steden van het land. Het stadscentrum van Krakau is een verzameling van historische gebouwen en monumenten. Krakau staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. In de Tweede Wereldoorlog is Krakau vrijwel gespaard gebleven. Zo heeft de stad haar originele karakter behouden. Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen en telt ongeveer 756.000 inwoners. De stad is goed te bereizen en Krakau airport ligt niet ver buiten de stad.

De stad Krakau kent een lange geschiedenis. Al voor 992 maakt de stad deel uit van het koninkrijk Polen. In 1000 wordt Krakau een bisschopsstad en niet lang daarna de hoofdstad van Polen. Krakau krijgt in 1257 stadsrechten. Aan de voet van de Wawelheuvel breidt de stad zich in rap tempo uit. In 1364 wordt de Universiteit van Krakau gesticht. Hierdoor wordt Krakau een van de belangrijkste steden van Europa. Deze invloed neemt af als Warschau in 1596 de hoofdstad van Polen wordt.

In 1809 veroverd Napoleon Krakau en wordt de stad onderdeel van het hertogdom Warschau. Na de val van Napoleon wordt het hertogdom verdeeld tussen Rusland en Pruisen. Over Krakau wordt men het niet eens en de stad wordt uitgeroepen tot vrij, onafhankelijk en neutraal gebied. In 1846 annexeert Oostenrijk de stad Krakau. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Krakau weer onderdeel van Polen. In de Tweede Wereldoorlog is Krakau de hoofdstad van het Generaalgouvernement van Nazi-Duitsland. Na WO II verdwijnt Krakau achter het IJzeren Gordijn.

In 1989 wint Lech Walesa de eerste vrije verkiezingen in Polen. Dit leidt tot de val van omringende communistische staten en het uiteenvallen van de Sovjet Unie. Tien jaar later treedt Polen toe tot de NAVO en sinds 2004 is het land lid van de Europese Unie.

Back to top