Binnenstad van Gdansk, de Glowne Miasto

Het centrum van Gdansk is een bijzondere verzameling van historische gebouwen, prachtige straten en veel bezienswaardigheden.

Glowne Miasto of Rechtstad

Een bijzondere wijk in Gdansk is Glowne Miasto of Rechtstad. In dit historisch belangrijkste stadsdeel van Gdansk lijkt de tijd 400 jaar stil te hebben gestaan. Na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is Glowne Miasto het meest precies gerestaureerd van alle stadsdelen. Hierdoor is het straatbeeld, zoals dit er was op het hoogtepunt van de welvaart van Gdansk, weer te bewonderen.

Koninklijke Weg

In Gdansk bevindt zich een van de drie Koninklijke Wegen van Polen. Deze wordt gebruikt voor Koninklijke parades. De toegang tot de Koninklijke Weg wordt gevormd door de Gouden Poort. Deze poort uit 1612 is versiert met allegorische beelden en het toonbeeld van de Gouden Eeuw van Gdansk. Aan de weg staan huizen met bijzonder fraaie gevels. Eén hiervan is het Uphagenhuis van de gelijknamige familie waar een 18de eeuws interieur is te bewonderen. Aan het andere eind van de Koninklijke Weg bevindt zich de Groene Poort. Dit maniëristische gebouw was tijdens staatsbezoeken de officiële residentie van de Poolse koningen.

Het Raduna-kanaal

Rond 1338 werd het Raduna-kanaal gegraven in opdracht van de ridders van de Duitse Orde. Zij speelden een grote rol in de economie van Gdansk. Het Raduna-kanaal is een van de grootste projecten die de Duitse Orde in de stad heeft ondernomen. Het kanaal werd gebruikt om verschillende molens aan te drijven. Voor de Tweede Wereldoorlog stonden aan dit kanaal talloze bijzondere gebouwen. Een aantal hiervan zijn bewaard gebleven. Enkele belangrijke gebouwen langs het kanaal zijn de Grote Molen, Het Huis van Abten van Pelplin en de St. Catherinakerk en de St. Brigittakerk.

De Grote Molen

In de Middeleeuwen was de Grote Molen een van de grootste industriële gebouwen in Europa. De molen aan het Raduna-kanaal wordt gebouwd rond 1350 door de ridders van de Duitse Orde. Achttien grote waterraden brengen de molenstenen in beweging. De Grote Molen wordt gebruikt om verschillende soorten graan te malen. Voor de molen was de bakkerij met twee verdiepingen. In 1945 werd de Grote Molen door een brand verwoest. Na de oorlog is het gebouw gerestaureerd en tegenwoordig is het een winkelcentrum.

Pools Postkantoor

Het Poolse Postkantoor dankt haar roem aan een dramatisch voorval. Op 1 september 1939 vallen de Duitse troepen Polen binnen. Het postkantoor is het toneel van een heftige strijd, waarbij de beambten en soldaten heldhaftig weerstand bieden aan het Duitse leger. De Duitse overmacht is te groot en het Poolse Postkantoor wordt na 15 uur strijd ingenomen. De beambten en worden gevangen genomen en op 5 oktober worden meer dan dertig van hen geëxecuteerd op de begraafplaats Zaspa. De Poolse Postkantoor is nu een museum en een monument voor de slachtoffers.

De Kraanpoort

Een opvallend bouwwerk en uniek in zijn soort is de Kraanpoort, de Brama Żuraw. Deze middeleeuwse stadspoort staat symbool voor het handelsverleden van de stad. Rond 1443 wordt er eerst een gewone stadspoort gebouwd. Later wordt er een houten opbouw toegevoegd. Met de kraan worden goederen gelost. De kraan kan meer dan 2000kg in beweging brengen, waarmee het de grootste kraan van Europa in de Middeleeuwen is. In de 17de eeuw worden er wielen op de Kraanpoort aangebracht om masten te kunnen installeren. Tegenwoordig maakt de Kraanpoort onderdeel uit van het Maritiem museum.

Back to top