Dagtrip vanuit Gdańsk

Gdynia is een havenstad in het noorden van Polen. Samen met GdaÅ„sk en Sopot vormt deze stad de Driestad (Trójmiasto). Eeuwenlang is Gdynia een slechts een kleine vissersplaats, maar groeit uit tot een stad van formaat wanneer Polen in 1918 onafhankelijk wordt. Omdat Polen geen zeggenschap krijgt over de grote haven van GdaÅ„sk besluit de Poolse regering een diepzeehaven te bouwen in Gdynia.

Bezienswaardigheden in Gdynia

Na de Eerste Wereldoorlog wordt dit de belangrijkste haven van het land. De stad groeit snel in de jaren 1920-1930. Dit is te zien aan de architectuur, hierin worden de heersende trends in Europa in die tijd, het modernisme, weerspiegelt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de haven van Gdynia door de Duitse Kriegsmarine gebruikt als uitvalsbasis en omgedoopt tot Gotenhafen.

Gdynia is een jonge en moderne stad en dit is terug te zien in haar voornamelijk moderne bezienswaardigheden. De belangrijkste attracties in Gdynia zijn het zeeaquarium en de haven met twee schepen die opengesteld zijn voor het publiek. Het aquarium is zeker de moeite waard en is een leuk uitstapje voor zowel kinderen als volwassen. Het aquarium ligt aan het einde van de pier.

De schepen van Gdynia zijn de windjammer Dar Pomorza en de torpedobootjager Blyskawica. Dar Pomorza uit 1909 is het enige schip van de Poolse marine dat de twee wereldoorlogen heeft overleefd. De torpedobootjager Blyskawica werd in WO II ingezet aan geallieerde zijde ingezet bij Duinkerken en tijdens de landing in Normandie.

Een wandeling over de boulevard van Gdynia naar het eilandje Kepa Redlowska of door de winkelwijk is een aangename tijdsbesteding tijdens een dagje in Gdynia.

Back to top